Filtry
-
-
-

Jaki destylator do produkcji spirytusu?

Materiał partnera:

Spirytus to bardzo mocny, 96% alkohol, pozbawiony zapachów i smaków. Uzyskuje się go wskutek destylacji wielokrotnej, ale co ważne, nie na każdym destylatorze uda się to przeprowadzić. Jaka aparatura będzie więc potrzebna do produkcji czystego spirytusu?

owoce


Destylacja prosta a wielostopniowa



W destylacji oddziela się jedną substancję od drugiej, wykorzystując do tego różne temperatury wrzenia poszczególnych składników. Po uruchomieniu destylatora alkohol zaczyna odparowywać z nastawu, a następnie się skrapla. Uzyskany destylat, w zależności od mocy nastawu, może mieć nawet 80% proc. alkoholu, ale czuć w nim wyraźnie nuty smakowe i zapachowe z nastawu. Jakość alkoholu zależy zarówno od surowca, jak i tempa destylacji oraz momentu cięcia frakcji - przedgony i pogony nie nadają się do spożycia, choć można je wykorzystać do dalszej produkcji.

Jednorazowe przeprowadzenie destylacji to za mało, by otrzymać czysty spirytus. Proces ten należy powtórzyć kilka razy, dlatego niezbędna jest aparatura do bimbru, przystosowana do destylacji wielostopniowej. Takim sprzętem są kolumny rektyfikacyjne. W takim sprzęcie po pierwszym skropleniu i odparowaniu ciecz wraca do kolumny, a kolejne skropliny są coraz mocniejsze, aż wreszcie udaje się dojść do stężenia 96%, i dopiero w tym momencie destylat wypływa zaworkiem z kolumny. Ponadto kolumna oczyszcza destylat z wszelkich smaków i zapachów.

Jaki typ destylatora będzie najlepszy?



Do produkcji spirytusu zaleca się zakup kolumny rektyfikacyjnej, np. z oferty dobrydestylator.pl/kolumna-klasyczna-fi-54. Kolumna jest w stanie wyprodukować czysty spirytus o mocy 96 proc., podczas gdy destylatory typu potstill są przeznaczone przede wszystkim do robienia alkoholi smakowych - właśnie w potstillach destylacja zachodzi tylko raz, dzięki czemu w destylacie udaje się zachować pożądany aromat owoców, zbóż czy ziół, choć moc trunku jest dużo słabsza niż spirytus. Więcej o działaniu takiego sprzętu: dobrydestylator.pl.

Czy kolumna jest wyłącznie do spirytusu?



Na standardowej kolumnie rektyfikacyjnej da się zrobić jedynie spirytus o wysokiej mocy. Są jednak modele bardziej wszechstronne, nie z jednym, tylko z dwoma systemami odbioru, tak aby na tej samej aparaturze dało się wyprodukować oprócz spirytusu także brandy, whisky, nalewkę albo gin. Jest to jednak rozwiązanie dodatkowe - kolumna z drugim systemem odbioru wciąż służy głównie do robienia spirytusu, a trunki smakowe wykonuje się na niej sporadycznie, jako drugi wybór.

Podobnie jest w przypadku potstilli z dodatkowym systemem tzw. refluxu. Potstill kupuje się z myślą o produkcji alkoholi smakowych, jednak od czasu do czasu da się na nim przygotować także mocniejszy destylat zbliżony do spirytusu, bo jego maksymalna moc to ok. 90 proc.